۱۷ فروردین ۱۳۹۲، ۱۱:۳۷

از انتخابات 106 نفری تا رقابت 2 نفری

پررقیب ترین انتخابات ریاست جمهوری کدام دوره بود؟

پررقیب ترین انتخابات ریاست جمهوری کدام دوره بود؟

یکی از شاخصه های انتخابات یازدهم، تعداد زیاد نامزدهایی است که برای این انتخابات اعلام نامزدی کرده اند.

مجله مهر: اعضای ائتلاف پیشرفت متشکل از علی اکبرولایتی، محمدباقر قالیباف و غلامعلی حداد عادل در کنار چهره هایی مثل مصطفی پورمحمدی، محسن رضایی، علی فلاحیان، حسن سبحانی، علی نیکزاد، محمد شریعتمداری، ارسلان فتحی پور، محمدرضا باهنر، محمد حسن ابوترابی فرد، یحیی آل اسحاق، حسن روحانی، نهضت کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را راه انداخته اند. طوری که گمان می رود این دوره از انتخابات، به لحاظ تعداد نامزد، رکوردی جدید در ادوار مختلف انتخابات ریاست جمهوری ثبت کند
بیشترین تعداد شرکت کننده ها و در واقع رقابت کننده های انتخابات ریاست جمهوری ایران مربوط به انتخابات دوره اول ریاست جمهوری که پنجم بهمن ماه سال 1358 برگزار شد. در آن انتخابات 124 نفر نامزد شده بودند که با اعلام انصراف یا استعفای برخی در نهایت 106 نفر به رقابت پرداختند. ابوالحسن بنی صدر با کسب 10 میلیون و 752 رای به عنوان نخستین رئیس جمهور ایران انتخاب شد. شش نامزد دیگر این انتخابات آرایی بین 40 هزار تا 2 میلیون کسب کردند و مجموع آرای 99 نامزد دیگر 2 هزار و 110 رای بود. 


بعد از اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری و در واقع از دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در سال 1360 و پس از عزل بنی صدر خائن برگزار شد، شورای نگهبان قانون اساسی، وارد بررسی صلاحیت نامزدها شد. در آن دوره از انتخابات 71 نفر برای شرکت در کارزار ریاست جمهوری اعلام آمادگی کردند که که صلاحیت محمد علی رجایی، علی اکبر پرورش، عباس شیبانی و حبیب الله عسگراولادی تایید شد.
چندماه بعد با شهادت محمدعلی رجایی انتخابات سوم هم با حضور 4 نامزد برگزار شد. آیت الله سیدعلی خامنه ای، سیدعلی اکبر پرورش، حسن غفوری فرد و سیدرضا زاوره ای نامزدهای تایید صلاحیت شده این دوره از انتخابات بودند.
بعد از این دوره، تعداد نامزدها در دوره های بعد کاهش یافت. چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری 25 مرداد با حضور سه نامزد برگزار شد و چهارسال بعد در سال 68 پنجمین دوره انتخابات با حضور دو نامزد یعنی آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی و عباس شیبانی برگزار شد. دوره پنجم انتخابات ریاست جمهوری، به لحاظ آماری کمترین تعداد تایید صلاحیت شده ها را در ادوار مختلف داشت. 75 نفر نتوانستند از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند.
در انتخابات ششم که در سال 72 برگزار شد هم 4 نامزد حضور داشتند. علاوه بر اکبر هاشمی رفسنجانی که پیروز این انتخابات بود، عبدالله جاسبی رئیس وقت دانشگاه آزاد، رجبعلی طاهری استاندار وقت تهران در دولت هاشمی و احمد توکلی رقبای انتخاباتی بودند.
هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم با حضور 4 نامزد برگزار شد. سید محمد خاتمی، محمد محمدی ری شهری، رضا زواره ای و علی اکبر ناطق نوری نامزدهای تایید صلاحیت شده این انتخابات بودند. 4 سال بعد اما انتخابات ایران با تعدد نامزدها مواجه بود. تعداد نامزدهای آن دوره از انتخابات تنه به تنه تعداد نامزدهای دوره پیش رو می زد. محمد خاتمی، احمد توکلی، علی شمخانی، عبدالله جاسبی، حسن غفوری فرد، منصور رضوی، شهاب الدین صدر، علی فلاحیان، مصطفی هاشمی‌طبا و محمود کاشانی  نامزدهای این دوره از انتخابات بودند. از این جهت انتخابات هشتم را می توان دومین انتخابات ایران از لحاظ تعدد نامزدها به شمار آورد.
انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۴ که در جریان آن محمود احمدی نژاد به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران انتخاب شد با حضور 8 نامزد برگزار شد.
شورای نگهبان ایران صلاحیت این 8 نامزد را از بین ۱۰۱۴ نفری که برای انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبت نام کرده بودند، تایید کرده بود.
محمود احمدی نژاد، اکبر هاشمی رفسنجانی، علی اردشیر لاریجانی، مصطفی معین، محسن مهرعلیزاده، محمد باقر قالیباف، مهدی کروبی نامزدهای این دوره بودند.
انتخابات دوره گذشته با حضور 4 نامزد برگزار شد و حالا باید دید در انتخابات یازدهم صلاحیت چه تعداد  از دو سه جین نامزدی که اعلام آمادگی کرده اند تایید می شود اما قطعا هیچ انتخابات ریاست جمهوری به پای انتخابات دوره اول که با 106 نامزد برگزار شد نخواهد رسید .

کد خبر 2395804

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha